Marea dezlantuita, acoperisuri smulse, barci aruncate pe drumuri. Uraganul Irma a "distrus complet" insula Barbuda, a devastat insulele franceze Saint-Barthelemy si franco-olandeze St. Martin, lasand cel putin sase morti in St. Martin. Joi dimineata Irma a lovit puternic statul american Puerto Rico, cu vanturi care au suflat cu 295 km/h, cauzand intreruperi de curent si ploi abundente, chiar daca ochiul ciclonului a ramas pe insula, scrie AFP.

Serviciul Meteorologic din Puerto Rico a avertizat despre "conditii foarte periculoase de pe intreaga insula" si a prelungit avertismentul de inundatie pana la ora 23:15, ora locala (03.15 GMT).

In jurul orei 19:00, ora locala (23:00 GMT), Irma a trecut la aproximativ 50 de kilometri nord de insula, cu o viteza de 26 km / h spre vest si spre Republica Dominicana. Potrivit Centrului National al Uraganelor din SUA (NHC), Irma avanseaza spre Cuba si va lovi coastele Floridei la sfarsitul saptamanii.

Mai mult de jumatate din populatia Puerto Rico este fara electricitate, iar raurile au iesit din matca in centrul si nordul acestei insule, cu peste 3 milioane de locuitori.

Pe de alta parte, in Saint-Martin, autoritatile locale au spus ca numarul mortilor ar putea creste si ca 60%- 70% din casele de pe aceasta insula sunt distruse.

Mai pesimist, Daniel Gibbs, presedintele consiliului teritorial francez din Saint-Martin, a estimat ca "95% din insula este distrusa". "Daca un alt ciclon vine sambata, (...) nu este numarul de decese care va conta, ci numarul celor care scapa cu viata", a adaugat el.

Presedintele francez Emmanuel Macron a avertizat ca era de asteptat o "evaluare dura si cruda". Situatia este si mai dramatica pe Saint-Martin si Saint-Barthelemy ca aproximativ 7.000 de oameni au refuzat sa se puna "in conditii de siguranta", potrivit ministrului francez, Annick Girardin.

Pe retelele sociale, fotografii si videoclipuri dezvaluie amploarea pagubelor de pe cele doua insule.

Irma "este deja un uragan istoric" si cu "intensitate fara precedent asupra Atlanticului", potrivit lui serviciului meteorologic francez. Acesta este mai puternic decat Harvey, care a lovit recent Texas si Louisiana, omorand cel putin 42 de persoane.