Guvernul ungar condus de Viktor Orban ar fi putut sa fi avut o motivatie financiara in decizia de a-l extrada pe azerul Ramil Safarov, condamnat la inchisoare pe viata dupa ce a decapitat cu un topor un ofiter armean, arata documente publicate in cadrul vastei anchete jurnalistice "Laudromat" si care afirma ca Azerbaidjanul a cheltuit 2,5 miliarde de euro pentru a-si cumpara sustinerea unor guverne occidentale, scrie hungarianfreepress.com.

Viktor Orban la Baile Tusnad (foto arhiva)Foto: Agerpres/EPA

Ramil Safarov a fost condamnat la inchisoare pe viata, in 2012, pentru uciderea unui ofiter armean la Budapesta, in 2004. Atunci, Safarov l-a decapitat pe ofiterul armean Gurgen Margarian, in somn, in cadrul unui stagiu de pregatire organizat intr-o scoala militara din Budapesta de catre NATO, dedicat soldatilor din tarile ex-URSS.

In septembrie 2012, Safarov, care avea atunci 35 de ani, a fost extradat in tara sa de catre autoritatile ungare si gratiat imediat de presedintele azer, Ilham Aliev.

In 2012, peste 7 milioane de dolari au fost depozitati intr-un cont deschis la banca ungara MKB Bank, pe numele fiului unui politician azer. Contul avea legaturi cu o firma offshore care s-a inchis in 2015 si care avea si ea legaturi apropiate cu guvernul azer. Banii ajunsi in Ungaria au fost trasferati de o firma denumita Metastar Invest LLP intr-un cont bancar legat de Velasco International Inc, potrivit site-ului anticoruptie Atlatszo.

Transferarea celor 7 milioane de dolari in contul din banca ungara a coincis cu imbunatatirea vizibila a relatiilor dintre Ungaria si Azerbaidjan. In 2014, Viktor Orban s-a intalnit cu presedintele Aliyev in Budapesta, unde cei doi au semnat un parteneriat strategic.

Procurorii italieni afirma si ei ca Metastar Invest LLP a facut plati catre Luca Volonte, vicepresedintele Partidului European al Poporului. Acesta este cunoscut ca un apropiat al puterii azere dar si al lui Viktor Orban.

Velasco International Inc este inregistrata in Insulele Virgine britanice, un cunoscut paradis financiar, si unul dintre actionari este Nothingham Holding Ltd., o alta firma offshore cu legaturi in Bahamas. Informatiile arata ca fiul vicepremierului azer, Orkhan Ejjubov, a jucat un rol esential in decizia Nothingham Holding Ltd de a cumpara actiuni la Velasco. Un influent membru al familiei Ejjubov a fost directorul companiei ILREM MMCA, cu sediul in Baku, si care efectua tranzactiile cu Velasco. Aceasta companie azera are printre proprietari o firma inregistrata in Budapesta si denumita CEU-REM Zrt., iar ulterior Remint Zrt. Filiala Remint in Ungaria este firma farmaceutica Papaver Gyogyszeralapanyag-gyarto Zrt. Unul dintre membri consiliului de administratie in aceasta firma este expertul in securitate nationala si fostul ofiter de informatii Laszlo Foldi, un apropiat al guvernului Orban.

O firma denumita Laveco, asociata cu Laszlo Varadi, un proeminent consultant in crearea de companii offshore, a servit drept mediator pentru infiintarea Nothingham Holding Ltd. Conturile "oficiale" ale Laveco erau la MKB Bank - o institutie financiara renationalizata de guvernul Orban, pentru a fi vanduta ulterior unor cercuri de afaceri apropiate guvernatorului Bancii nationale a Ungariei si fostului ministru Fidesz Gyorgy Matolcsy, pentru a fi apoi din nou vanduta unui primar Fidesz, miliardarul Lorinc Meszaros.

In aceasta retea complexa apare si numele unui maghiar roman, Laszlo Gyorgy Kiss, care conducea biroul din Bucuresti al Laveco. Inca un element: o companie de marketing detinuta de bancherul ungar Sandor Csanyi in Budapesta ar fi folosit companii offshore pentru a cumpara o firma romaneasca de marketing. Csanyi a fost reprezentat de consilierul sef al lui Viktor Orban, Andras Tombor. Una dintre firmele offshore folosite in tranzactie era nimeni alta decat Nothingham Holding.

Si inca o legatura cu guvernul Orban: Nothingham Holding este principalul actionar in Trewfield Corporation, legata de antreprenorul ungar Gabor Kovacs. Kovacs are o lunga istorie de afaceri cu statul ungar, sub multiple guverne.