Testul nuclear nord-coreean efectuat duminica trecuta de Coreea de Nord a provocat alunecari de teren in zona exploziei si dincolo de aceasta, arata imagini din satelit publicate miercuri, care nu indica, insa, existenta vreunui crater dupa acest incident, relateaza AFP.

Coreea de Nord a efectuat duminica trecuta al saselea - si cel mai puternic - test nuclear al sau, la cateva ore dupa ce Phenianul anuntase ca a dezvoltat o avansata bomba cu hidrogen, cu o "mare putere distructiva".

Seismul de magnitudine 6,3 ce a avut loc aproape de zona de teste a Nordului a fost de circa zece ori mai puternic decat in cazul testelor anterioare. A fost primul test nuclear de cand Trump a devenit presedinte si o provocare directa la adresa presedintelui american, care vorbise cu cateva ore inainte cu premierul japonez despre "escaladarea" crizei nucleare din regiune.

Phenianul a anuntat oficial ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen dezvoltata pentru a fi pusa pe o nou realizata racheta balistica intercontinentala. Potrivit Agentiei de monitorizare geologica NORSAR, explozia declansata a fost de circa opt ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima.

Cel de-al saselea test nuclear intreprins de Coreea de Nord a avut o putere estimata la 50 de kilotone, au declarat luni responsabili din cadrul Ministerului sud-coreean al Apararii.