Azerbaidjanul a chetuit 2,5 miliarde de euro, in perioada 2012-2014, cu scopul de a obtine sustinatori in strainatate, inclusiv la Consiliul Europei (CoE), potrivit unei anchete jurnalistice efectuate de ziare europene cu privire la aceasta tara petroliera din Caucaz, relateaza news.ro care citeaza AFP.

Aceasta ancheta, publicata marti - intitulata "Laundromat" ("spalatoria", in engleza) - efectuata in comun de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) si aroximativ zece ziare, inclusiv francezul Le Monde, germanul Suddeutsche Zeitung, britanicul The Guardian sau danezul Berlingske, analizeaza atent peste 16.000 de tranzactii trecute care dau aceasta suma.

Contactat de AFP; consilierul presedintelui Ilham Aliev, Ali Hasanov, a respins un material "bazat pe idei preconcepute, nefondate, care tin de provocare si se inscriu intr-o campanie de denigrare a Azerbaidjanului organizata de forte antiazere", evocand in acest sens "Armenia si lobby-ul armean international".

Potrivit Le Monde, aceste tranzactii, care "formeaza impreuna, fara indoiala, doar partea vizibila a aisbergului", au fost efectuate prin filiala estona a Danske Bank,, de catre "patru societati inregistrate in Regatul Unit, legate de regimul azer".

Aceste patru societati au fost dizolvate, precizeaza The Guardian, adaugand ca Danske Bank a anuntat in martie ca procedurile impotriva spalarii banilor erau insuficiente la acea vreme in Estonia, dar ca aceasta tara a luat "masurile necesare pentru a le remedia".

Studiul inregistrarilor acestor tranzactii dezvaluie un sistem care serveste la "spalarea fondurilor cu o provenienta indoielnica, finantarea stiluluii de viata al unor razgaiati ai soartei din cadrul regimului si la cumpararea cu bani grei a unor prietenii in strainatate", continua Le Monde.

Potrivit cotidianului francez, Azerbaidjanul cauta sustinatori in conflictul sau cu Armenia in centrul caruia se afla Nagorno-Karabah, dar mai ales "sa faca sa taca criticile cu privire la reprimarea politica orchestrata de clanul presedintelui Ilham Aliev, aflat la putere de 14 ani", citeaza news.ro.