Proiectul de lege "imigratie si azil" trebuie sa ii permita modelului francez sa se apropie de modelul german, pentru a permite o mai mare eficienta in fata unei provocari comune, a declarat liderul de la Elysee, Emmanuel Macron, citat de AFP.

La fel ca vecinii sai europeni, Franta s-a confruntat in 2015 si 2016 cu fluxuri fara precedent de migranti care au fugit din zonele de conflict, care au saturat dispozitivele de primire si care au asfixiat un sistem de azil deja suprasolicitat.

In lipsa de locuri suficiente in structura de primire, migrantii care au ajuns pe teritoriul francez raman adesea in strada, in conditii de viata calificate drept "inumane" de ombudsman.

"Daca nu lansam aceasta punere pe noi baze (a politicii de primire si de azil ... n.r.), consensul republican din jurul traditiei noastre de primire si de azil risca sa fie pus sub semnul intrebarii", a spus seful statului in fata prefectilor reuniti la Elysee.

"Singurii care au de castigat de pe urma acestei situatii vor fi extremele (....). De aceea am cerut Guvernului sa prezinte un proiect de lege in vederea adoptarii sale in primul semestru al anului 2018", a adaugat el.