Comisia Europeana le va cere miercuri statelor membre UE sa evalueze din nou daca Guvernul polonez incalca standardele democratice, ceea ce marcheaza o noua intensificare a presiunii exercitate asupra Varsoviei, au declarat trei surse apropiate Executivului European pentru Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presedintele Jean-Claude Juncker si colegii sai comisari urmeaza sa aprobe, in cursul reuniunii lor saptamanale, decizia de a cere Consiliului European sa treaca disputa cu Polonia pe agenda intalnirii ministeriale din 25 septembrie - ceea ce creste riscul ca blocul comunitar sa penalizeze Varsovia, daca aceasta persista, noteaza News.ro.

Guvernul nationalist polonez respinge acuzatiile UE, potrivit carora reformele din sistemul de justitie si vizand media pun in pericol statul de drept.

Pe 26 iulie, CE a anuntat ca va lansa actiuni legale impotriva Poloniei privind reformele si a acordat Varsoviei o luna sa raspunda. Varsovia a refuzat, insa, sa raspunda.

Mai mult, Guvernul a afirmat la sfarsitul lunii trecute ca procesul legislativ de reformare a sistemului judiciar este in concordanta cu standardele europene si a descris ingrijorarile CE privind statul de drept din tara drept fara baza.