Rusia isi rezerva dreptul de a reduce si mai mult numarul personalului diplomatic american la Moscova, a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin, precizand insa ca o astfel de masura nu este avuta in vedere pentru prezent, scrie Reuters.

Calificand decizia recenta a Washingtonului de a inchide consulatul Rusiei la San Francisco drept "rudimentara si fara precedent", Putin a spus ca ii va cere ministrului de Externe sa actioneze in fata justitiei autoritatile americane pentru incalcarea dreptului la proprietate.

Saptamana trecuta, Statele Unite au cerut Rusiei sa-si inchida Consulatul General de la San Francisco si doua anexe diplomatice, una din Washington si cealalta din New York, ca raspuns la decizia Kremlinului de a reduce numarul diplomatilor americani aflati in Rusia.

Luna trecuta Moscova a ordonat SUA sa reduca numarul diplomatilor misiunii in Rusia cu mai mult de jumatate, la 455 de oameni, dupa ce Congresul american a aprobat noi sanctiuni impotriva Rusiei.

"Credem ca aceasta actiune a fost nejustificata si in detrimentul relatiei dintre tarile noastre", a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Heather Nauert.

"In spiritul paritatii invocate de rusi, cerem Guvernului rus sa inchida Consulatul General din San Francisco, o anexa din Washington, D.C, o anexa consulara din New York", a mai spus Nauert, care a specificat ca inchiderea acestora trebuie realizata pana pe 2 septembrie.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat ca "regreta" escaladarea tensiunilor dintre Moscova si Washington, initiate de Statele Unite, intr-o coversatie telefonica cu omologul sau american, Rex Tillerson.