Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marti ca impunerea de noi sanctiuni pentru Coreea de Nord nu va schimba atitudinea liderului de la Phenian dar ar putea duce la un conflict pe scara larga, scrie Reuters.

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

Putin, care participa la un summit BRIC in China, a afirmat ca o continuare a "isteriei militare" legate de Coreea de Nord ar putea conduce la o "catastrofa planetara".

"Rusia condamna aceste exercitii" ale Coreii de Nord, care a revendicat duminica un test reusit al unei bombe cu hidrogen, dar "recursul la orice fel de sanctiuni in acest caz este inutil si ineficient", a spus Putin, citat de AFP.

"Angajarea intr-o isterie militara nu are niciun sens (...) Toate astea pot duce la o catastrofa planetara".

Putin pare astfel sa se alature pozitiei Beijingului, care pledeaza pentru o "rezolvare pasnica" a crizei nord-coreene si reluarea negocierilor cu regimul lui Kim Jong-Un.

In schimb, presedintele american Donald Trump, care a promis luna trecuta Phenianului "focul si furia" daca isi continua amenintarile fata de Washington, a afirmat in week-end ca "orice discurs" "nu va functiona".

Ca raspuns la testul nuclear efectuat duminica de Coreea de Nord, Coreea de Sud a lansat luni manevre terestre si marine cu tiruri reale.