Membrii Comisiei juridice a Senatului se reunesc marti, urmand sa stabileasca data audierii ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, precum si programul consultarii dosarului DNA in cazul lui, scrie Agerpres.

Biroul permanent al Senatului a dat vineri un termen de cinci zile pentru un raport preliminar al Comisiei juridice, urmand ca raportul cu punctul de vedere sa fie finalizat ulterior, intr-un termen de doua saptamani, dupa cum a precizat luni presedintele comisiei, Robert Cazanciuc.

Pe 25 august, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Viorel Ilie, ministru pentru Relatia cu Parlamentul, pentru instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale.

"Solicitarea DNA referitoare la efectuarea urmaririi penale si fata de Ilie Viorel are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat indicii ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant", preciza DNA.

DNA spune ca, in acest context, in perioada 20 - 31 iulie, Viorel Ilie, ministru pentru Relatia cu Parlamentul, cu intentie, a determinat-o pe Felicia Elena Pop, directoarea sa de Cabinet, sa solicite membrilor comisiei de concurs Maria Alexandrescu si Mihai Cornel Zaharia subiectele si baremele de corectare pentru proba scrisa din data de 31 iulie. La data de 28 iulie, Maria Alexandrescu si Mihai Cornel Zaharia au pus la dispozitia directoarei de Cabinet subiectele si baremele de corectare aferente probei scrise, stiind ca respectivele informatii nu erau destinate publicitatii si ca urmeaza a fi dezvaluite anumitor candidati ce urmau sa sustina proba scrisa. In aceeasi zi, arata DNA, directoarea de Cabinet, Felicia Elena Pop, a dat candidatilor agreati subiectele si rezolvarea lor. Pe langa faptul ca acestia au avut acces la subiectele de concurs si la rezolvarea lor, fiind vadit favorizati fata de ceilalti candidati, a reiesit ca ei, potrivit intelegerii, au si intocmit lucrarile anterior examenului, iar in ziua examenului trebuia ca lucrarile scrise in sala de examen sa fie inlocuite cu cele ce fusesera deja redactate acasa de catre candidatii favorizati.

"Mai mult, potrivit statului de functii din schema de personal a ministerului, nu toti candidatii favorizati ar fi indeplinit conditiile de vechime pentru a ocupa posturile. In acest sens, anterior organizarii concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de functii, astfel incat sa fie posibila angajarea acestora", explica DNA.