Peste 2.600 de case au fost arse in ultima saptamana in regiunea din Myamnar unde domina etnicii rohingya, a afirmat sambata guvernul, aceasta perioada consemnand una dintre cele mai mortale izbucniri de violenta in care este implicata minoritatea musulmana din ultimele decenii, informeaza Reuters.

Minoritatea rohingya fuge din Myanmar din cauza atrocitatilor fortelor guvernuluiFoto: Captura YouTube

Circa 58.600 de rohingya au fugit din Myanmar in vecina Bangladesh, potrivit agentieie pentru refugiati a ONU (UNHCR), in conditiile in care lucratorii umanitari se zbat sa faca fata crizei.

Oficialii din Myanmar dau vina pe Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) pentru incendierea caselor. Gruparea a clamat responsabilitatea pentru atacurile coordonate de saptamana trecuta asupra posturilor de securitate care au dus la confruntari armate si la o contra-ofensiva masiva a armatei guvernamentale.

Dar rohingya care fug in Bangladesh spun ca este o campanie de incendieri si de omoruri a armatei Myanmarului menita sa-i forteze sa fuga.

Modul in care majoritatea budista ii trateaza pe cei circa 1,1 milioane rohingya este una dintre cele mai mari provocari ale liderului tarii, Aung San Suu Kyi, acuzat de critici din Occident ca nu ia apararea unei minoritati care se plange de multa vreme de persecutie.

Ciocnirile si represiunea armatei au dus la moartea a aproape 400 de persoane si peste 11.700 de “rezidenti etnici” au fost evacuati din zona, a spus guvernul facand referire la populatia non-musulmana din statul nordic Rakhine.