Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a solicitat congresmenilor sa aprobe o finantare de 7,85 miliarde de dolari pentru a acoperi asistenta umanitara necesara in comunitatile lovite de uraganul Harvey din statele americane Texas si Louisiana. De asemenea, directorul de buget de la Casa Alba a avertizat ca cheltuielile pentru asistenta umanitara ar putea sa fie impiedicate, daca nu se obtine finantarea necesara, relateaza Reuters, citata de News.ro.

Intr-o scrisoare catre presedintele Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan, directorul de buget de la Casa Alba, Mick Mulvaney, a explicat ca solicitarea include 7,4 miliarde de dolari pentru Fondul de Asistenta in caz de Dezastru al Agentiei Federale de Urgente si alte 450 de milioane pentru programul de imprumuturi pentru dezastre al Administratiei pentru Mici Intreprinderi.

"Aceasta solicitare este ca o plata in avans a angajamentului pe care si l-a luat presedintele pentru a ajuta recuperarea statelor afectate in urma furtunii, iar solicitari viitoare vor privi nevoile de reconstruire pe termen lung", a precizat Mulvaney.

Analistii americani se asteptau ca Trump sa solicite o finantare substantial mai mica, de doar 5,95 de miliarde de dolari, pentru asistenta umanitara in regiunile afectate de inundatii din Texas.

Casa Alba a precizat ca miliardarul va face solicitari multiple de ajutor in fata Congresului pentru a finanta eforturile umanitare si recuperarea comunitatilor dupa uraganul Harvey.

Insa, aceasta suma ar putea in continuare sa fie mult mai mica, avand in vedere ca guvernatorul texan a precizat ca statul sai ar putea sa aiba nevoie de peste 125 miliarde de dolari pentru a recupera daunele lasate in urma de Harvey.

Guvernul SUA are o limita legala cu privire la sumele de bani pe care le poate imprumuta pentru a acoperi deficitul bugetar, care rezulta atunci cand sunt cheltuiti mai multi bani la nivel federal decat sunt adunati din taxe si impozite. Doar Congresul poate ridica aceasta limita legala a bugetului SUA.