Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, sugereaza ca solicitarea Chisinaului de a introduce un subiect suplimentar la Adunarea Generala a ONU cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova a fost inspirata din exteriorul tarii, scrieRadio Chisinau.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

Lavrov a declarat la o intrevedere cu studentii Institutului de Stat pentru Relatii Internationale din Moscova (MGIMO) ca cei care i-au sugerat Moldovei ideea privind retragerea "pacificatorilor" rusi au intentia de a provoca un razboi in regiune.

"Nimeni nu poate prezice razboiul. Nimeni nu vrea asta, cu exceptia celor care le-au tinut mana reprezentantilor guvernului moldovean cand au scris nota privind necesitatea evacuarii militarilor nostri din Transnistria. Cei care i-au sugerat asta guvernului moldovean vor razboi intre noi si Ucraina, intre noi si Moldova", a declarat ministrul rus de externe, citat de RIA Novosti

Autoritatile de la Chisinau au cerut includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunarii Generale ONU a chestiunii privind retragerea completa a fortelor militare straine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Moscova a criticat dur initiativa, iar ambasadorul Moldovei in Rusia, Andrei Neguta, a fost convocat la MAE rus, unde initiativa Chisinaului a fost calificata drept "provocatoare".

Ministerul moldovean de externe a precizat insa ca este vorba de stationarea ilegala a Grupului operativ de trupe ruse (si nu a fortelor de pacificatori - n.red.) pe teritoriul tarii in ultimii 25 de ani, fapt care contravine prevederilor constitutionale, neutralitatii permanente, suveranitatii si principilor imperative ale dreptului international, mai scrie Radio Chisinau.