Ungaria cere Uniunii Europene sa ii deconteze 400 de milioane de euro pentru gardul de la granita cu Serbia menit sa impiedice intrarea migrantilor in tara, dar Germania si executivul european au replicat reamintind ca "solidaritatea este un drum cu doua sensuri", scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Salutam faptul ca Ungaria cere solidaritate si recunoaste solidaritatea ca un principiu european", a spus purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert. "Dar solidaritatea este un drum cu doua sensuri", a adaugat el.

Comisia Europeana s-a declarat pregatita vineri ""examineze" o cerere de ajutor din partea Budapestei pentru a finanta protectia granitelor sale.

Guvernul ungar apreciaza in aceasta cerere ca e vorba de o chestiune de solidaritate din partea UE si adauga ca alte tari au beneficiat de sustinere financiara pentru protectia granitelor.

Comisia Europeana a afirmat in mai multe randuri ca poate sustine financiar gestionarea granitelor externe ale UE, precum masuri de supraveghere sau echipamente. Dar "UE nu finanteaza constructia unei bariere sau a unui gard", a reamintit vineri un purtator de cuvant al executivului european.

Comisia a remintit de asemenea ca Budapesta a primit deja sprijin european pentru granitele sale in contextul crizei migratorii.

"Daca Ungaria cere acum un sprijin financiar, Comisia este pregatita sa examineze rapid o astfel de cerere", a spus o alta purtatoare de cuvant, citata de AFP.

Dar "nu trebuie sa uitam ca solidaritatea este un drum cu doua sensuri", a spus aceasta, folosind aceeasi expresie ca Seibert.

Ungaria s-a ilustrat in ultimii doi ani prin opozitia frontala la politica migratorie europeana, refuzand sa aplice un plan european de repartizare a migrantilor din Italia si Grecia, adoptat in 2015 pentru a ajuta cele doua tari aflate in prima linie a migratiei.

Budapesta si Bratislava au atacat in fata justitiei acest plan de relocare, care prevede cote obligatorii pentru primirea de migranti in tarile UE. O decizie a Curtii de Justitie a UE este asteptata in 6 septembrie.

Orban a ridicat un gard de sarma ghimpata pe grantia de 175 km cu Serbia in vara lui 2015, urmata de o constructie similara pe majoritatea frontierei cu Croatia.