Prigoana lui Erdogan indreptata asupra presupusilor pucisti, adepti ai predicatorului din SUA, Fethullah Gulen, a atins noi culmi. Drept urmare, cererile de azil politic in Germania ale cetatenilor turci cresc exponential. Printre ei se afla si numerosi membri ai politiei si ai armatei. Guvernul de la Ankara critica dur decizia guvernului federal de a acorda azil politic militarilor turci, spunand ca aceasta decizie ar contrazice "spiritul Aliantei" NATO.

Potrivit informatiilor publicatiei Spiegel, chiar si un fost agent turc al Oficiului Federal al Politiei Criminale (BKA) este printre cei care cauta protectie. Acesta a prezentat o cerere de azil in Renania de Nord-Westfalia. Impreuna cu un fost angajat de rang inalt al serviciului secret intern turc, el este adapostit intr-un camin de azilanti.

Si publicatia Die Welt a scris in legatura cu cercurile de securitate si despre unii ofiteri de politie turci, de rang inalt, care au solicitat azil in Germania.

Relatia dintre Germania si Turcia este tensionata de luni de zile si nu se intrevede o relaxare a ei. Joi, Ministerul de Externe de la Ankara a condamnat azilul acordat de Berlin militarilor turci si a cerut retragerea deciziei. Autoritatile germane au aratat "simpatie fata de o mentalitate pucista", suna acuzatia. "Fosta armata" din Germania ar fi mentinut legaturi cu "organizatia terorista a lui Fethullah Gulen".

Ministerul Federal de Interne german a confirmat ca primele cereri de azil politic ale cetatenilor turci cu pasapoarte diplomatice au primit decizii pozitive, nu a comentat insa noile cazuri de azil. "Din motive de protectie a datelor personale, nu ne pronuntam la nivel individual", a declarat un purtator de cuvant al ministerului, pentru Die Welt. Conform datelor detinute de WDR, NDR si "Suddeutsche Zeitung", azilantii sunt militari turci si familiile lor.

Anul trecut, peste 5.700 de turci au solicitat azil in Germania In primele sase luni ale anului 2017 au fost mai mult de 3.000 de persoane. Acest lucru este raportat de Spark Media Group, citand Biroul Federal pentru Migratie si Refugiati (BAMF). Printre solicitantii turci de azil politic se numara 209 diplomati si 205 functionari publici.

Rata de recunoastere a solicitantilor de azil din Turcia a fost de aproximativ 8% in 2016, insa potrivit unor informatii citate in presa germana, s-ar putea ca procentul sa creasca semnificativ. Decizia guvernului federal de a acorda azil politic unor fosti membri ai fortelor de ordine si militare turce s-a lovit de critici violente in Turcia.

Bruno Kahl, seful serviciului de informatii externe german BND, a declarat pentru Spiegel: "Turcia a incercat sa ne convinga, la diferite niveluri, dar inca nu a reusit". El a adaugat ca tentativa de lovitura de stat a fost, "probabil, doar un pretext binevenit" pentru valul de epurare din Turcia.

Aproape 140.000 de angajati la stat, inclusiv ofiteri de politie, procurori si profesori, au fost concediati in Turcia, de la lovitura de stat din iulie 2016. Zeci de mii dintre ei au fost incarcerati. Presedintele si guvernul turc il considera pe Fethullah Gulen, care se afla in SUA, responsabil pentru lovitura de stat esuata, de anul trecut, lucru care insa nu a fost dovedit.

Si mediul de afaceri german reactioneaza la valul de epurare politica din Turcia. Potrivit presedintelui Federatiei germane a industriei (BDI), Dieter Kempf, Turcia isi risca si dezvoltarea economica prin "restrangerea democratiei". "Situatia din Turcia ramane ingrijoratoare, slabirea continua a structurilor democratice incetineste angajamentul economic in aceasta tara", a declarat el.

De la data puciului, companiile sunt reticente din punct de vedere investitional. "Acest lucru nu poate fi in interesul guvernului turc", a spus Kempf. El a precizat ca Turcia nu poate reveni la crestere economica, fara partenerii sai economici din UE. Liderii politici de la Ankara ar trebui sa puna principiile unei societati democratice deschise, in centrul actiunilor lor. "Companiile au nevoie de fiabilitate si predictibilitate", a mai spus presedintele industriei germane.