Cotidianul austriac Die Presse compara Romania cu Polonia, intr-un articol publicat pe 29 august in care relateaza despre protestele organizate duminica impotriva legilor justitiei "care urmeaza sa permita guvernului accesul la activitatea judecatorilor". "De cand guvernul de la Bucuresti face ochi dulci cursului illiberal pe care a pornit Polonia sub conducerea PiS, in Romania se aprind spiritele. Duminica seara au demonstrat in fata cladirii guvernului de la Bucuresti 3.000 de persoane, dar au avut loc demonstratii si in alte orase", se arata in articolul publicat de Die Presse. Pe de alta parte, cotidianul maghiar Napi Gazdasag, scrie intr-un articol publicat in 30 august, ca “Românii copiază una din măsurile cele mai dure ale lui Orbán”

Publicatia austriaca aminteste ca propunerile ministrului Toader prespun intre altele ca inspectia judiciara sa treaca in subordinea ministrului justitiei si ca in cazul erorilor judiciare magistratii sa raspunda cu averile lor.

"Un alt pasaj este indreptat in mod implicit impotriva presedintelui Klaus Iohannis: astfel pe viitor presedintele Romaniei urmeaza sa fie exclus din procedura de numire a investigatorilor sefi din Parchetul General, din DNA si DIICOT. De asemenea presedintele nu va mai avea de spus niciun cuvant nici in cazul demiterii acestora. Explicatia consta in faptul ca ministrul Toader a incercat in trecut in repetate randuri sa-i demita pe Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, si pe procurorul general Augustin Lazar - esuand nu in ultimul rand din cauza opunerii lui Iohannis", se mai arata in articolul din Die Presse.

Publicatia aminteste ca in ultimii trei ani procurorii anticoruptie au adus in fata justitiei 1.000 de politicieni si functionari, "masura care este bine primita de populatia Romaniei, dar mai putin de zona guvernamentala a Capitalei".

Cotidianul maghiar Napi Gazdasag, scrie, la randul sau, intr-un articol publicat in 30 august, ca “Românii copiază una din măsurile cele mai dure ale lui Orbán”. Publicatia se refera la intentia guvernului de a prelua la stat pilonul 2 de pensii care acum este administrat privat. Cotidianul maghiar mentioneaza si criticile premierului Tudose la adresa bancilor, alta tema pe care premierul maghiar Viktor Orban a abordat-o in mod similar.