Orice persoana care doreste sa cumpere in Franta produse ce pot fi folosite pentru producerea de explozibili trebuie sa-si decline identitatea si sa precizeze destinatia produselor achizitionate, potrivit unui decret publicat joi, scrie AFP.

Acest text "vizeaza in special impiedicarea producerii de TATP", sau peroxid de acetona, folosit adeseori de organizatia jihadista Stat Islamic, a declarat o sursa apropiata deciziei.

Pentru a "preveni atentatele la securitatea publica", intr-o tara lovita de un val de atentate care au ucis 239 dew oameni de la inceputul lui 2015, decretul reglementeaza mai strict atat cumpararea cat si vanzarea de "precursori de explozibili".

Vanzatorul trebuie sa pastreze identitatea cumparatorului, descrierea exacta a produsului cumparat, data si modul de plata.

Aceste registre vor fi parafate de politie si jandarmerie, care vor conserva datele.

Comerciantii care nu respecta prevederile noii legi risca amenzi de pana la 1.500 de euro.

Precursorii sunt produse chimice folosite curent, precum acetona sau peroxidul de hidrogen, gasit spre exemplu in produsele de decolorare a parului.

Celulele jihadiste responsabile pentru atentatele din 17 si 18 august in Spania au cumparat 500 de litri de acetona pentru a produce bombe cu TATP.