Un judecator federal american a blocat o serie de sectiuni ale unei legi din Texas menite sa pedepseasca asa-numitele "orase-sanctuar", considerate prea tolerante cu imigratia, relateaza Reuters. Decizia a fost introdusa cu doua zile inainte ca legea sa intre in vigoare, potrivit news.ro.

Judecatorul de district Orlando Garcia, de la tribunalul federal San Antonio, a conchis ca legea incalca, probabil, Constitutia.

Decizia magistratului blocheaza parti ale legii ce presupun ca fortele de ordine din Texas sa indeplineasca cererile agentilor americani de imigratie, tinand imigrantii ilegali in inchisoare, pana cand pot fi extradati.

De asemenea, Garcia a oprit o prevedere care ar fi impiedicat oficialii locali sa adopte politici ce ar fi putut limita numarul agentilor de imigratie dintr-un stat.

"Instanta nu poate si nu vrea sa puna sub semnul inrebarii legisltivului. Insa statul nu are dreptul sa isi exercite autoritatea intr-un mod care incalca legea fndamentala a Statelor Unite", a explicat Grcia in motivarea sentintei.

Decizia din Texas ar putea avea ramificatii la nivel national, in conditiile in care si alte state republicane au luat in vizor orasele sanctuar.

Decizia va face comunitatile din Texas mai putin sigur, a declarat guvernatorul Greg Abbott, un republican, intr-un comunicat. El a precizat ca decizia va fi contestata in apel.