Moscova spera sa-si largeasca cota pe care o detine pe piata mondiala a armamentului, cu ajutorul noilor arme pe care le-a testat in premiera in razboiul civil din Siria, relateaza The Associated Press.

Comenzile straine de armament rusesc insumeaza, in urmatorii ani, 50 de miliarde de dolari, a estimat miercuri seful Serviciului federal pentru cooperare militaro-tehnica (FSVTS) Dmitri Sugaiev.

Moscova a vandut anul trecut armament in valoare de 15 miliarde de dolari si s-a clasat pe locul doi in lume, dupa Statele Unite, potrivit news.ro.

Vanzarile din acest an urmeaza sa atinga acelasi nivel.

Sugaiev a citat estimari ale unor experti potrivit carora Rusia detine in prezent 27% din piata mondiala de avioane militare, aproximativ 30% din cea a armamentului terestru si aproximativ 20% din sistemele antiaeriene vandute in lume.

Campania militara din Siria a permis armatei sa testeze noi sisteme de armament si a ajutat la atragerea unor noi clienti, a declarat la randul sau un adjunct al ministrului Apararii, Iuri Borisov.

"Sansa de a testa armament in conditii reale de lupta nu poate fi supraestimata", a apreciat Borisov.

"Clientii au inceput sa faca coada la arme validate in Siria", a adaugat el.

Borisov a enumerat intre sistemele testate pentru prima oara in razboiul din Siria avioanele de vanatoare de tip Su-30 si Su-35, noi elicoptere de atac, rachete, sisteme de razboi electronic, piese de artilerie si alte echipamente.

Iuri Borisov, insarcinat cu arsenalul militar, a precizat ca folosirea acestor echipamente in Siria le-a permis celor care le-au conceput sa repare probleme cu care se confruntau mai rapid decat in conditii de pace.

De asemenea, Alekandr Fomin, alt adjunct al ministrului Apararii, insarcinat cu relatiile militare internationale, a declarat ca Moscova spera sa-si creasca vanzarile de armamant in tarile din Africa si sa-si recupereze astfel piete pe care le-a pierdut dupa implozia fostei Uniuni Sovietice.

"Noi credem ca avem perspective mari pe piata africana" de armament, a apreciat el.

Fomin si alti oficiali au salutat targul de armament al Fortelor terestre organizat luna aceasta langa Moscova, anuntand ca a atras noi potentiali clienti.

Occidentul a ignorat acest targ, in contextul tensiunilor cu Rusia din cauza conflictului din Ucraina.

Statele Unite si aliatii lor si-au intrerupt cooperarea militara cu Rusia si i-au impus sanctiuni din cauza anexarii Peninsulei ucrainene Crimeea si sustinerii financiare si militare a rebelilor prorusi care lupta impotriva fortelor de la Kiev in regiunea Donbas (est).

Occidentul s-a impuscat singur in picior prin inghetarea cooperarii militaro-tehnice cu Moscova, a apreciat Fomin, exprimandu-si speranta ca aceste relatii sa poata fi reluate.

"Noi ramanem deschisi si vom primi pe toata lumea", a declarat el.