Rusia a anuntat luni amplasarea a doua submarine de atac de ultima generatie in marea Mediterana, unde a revenit in forta in ultimii ani si unde dispune de o baza navala la Tartus, in nord-vestul Siriei, teatrul unui sangeros conflict, scrie AFP.

Submarinul KolpinoFoto: Ministerul rus al Apararii

Submarinele Kolpino si Veliki Novgorod "au ajuns in Mediterana", a declarat intr-un comunicat Flota rusa din marea Neagra, din care fac parte cele doua submarine.

Aceste submarine cu propulsie diesel, versiuni modernizate ale submarinelor de clasa Kilo, potrivit nomenclaturii NATO, au intrat in serviciu in 2016, potrivit sursei citate.

De la inceputul interventiei militare in Siria, armata rusa a trimis submarine, nave de razboi si, cateva luni, unicul sau portavion in marea Mediterana, alaturi de zeci de avioane de atac si de bombardiere care opereaza din baza aeriana din Hmeimim, in fieful alaouit al presedintelui sirian Bashar al-Assad.

La finele lui decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a ordonat marirea instalatiilor militare rusesti din Tartus, care se doresc a fi o baza navala ruseasca permanenta.

Un acord semnat in ianuarie de Moscova si Damasc prevede ca pana la 11 nave militare, inclusiv cu propulsie nucleara, pot fi trimise simultan la Tartus, potrivit ministerului rus al Apararii.

Navele rusesti din largul Siriei sunt protejate de sisteme de rachete S-400 si S-300 si de sisteme de aparare de coasta Bastion situate pe solul sirian.

Potrivit cifrelor oficiale din 2016, circa 4.300 de militari rusi sunt amplasati in Siria.