Oficiali britanici au ajuns luni la Bruxelles, pentru o noua runda de negociere, dupa referendumul din iunie anul trecut, cand majoritatea alegatorilor din Regatul Unit au decis iesirea din blocul comunitar. Londra vrea sa convinga Bruxelles-ul sa discute despre relatia post-Brexit, insa Uniunea refuza sa faca acest lucru inainte de un acord privind conditiile iesirii, relateaza Reuters, citata de News.ro.

Sefii echipelor de negociere - Michel Barnier, din partea UE, si David Davis, din partea Marii Britanii - se vor intalni la ora locala 17.00 (18.00 ora Romaniei).

Discutiile vor continua marti si miercuri, la nivel de experti, concentrandu-se pe drepturile cetatenilor UE din Regat si al cetatenilor britanici din blocul comunitar, pe legea pentru divort si pe "alte chestiuni separate".

Inalti oficiali vor discuta si despre problema viitoarei granite dintre Irlanda, stat membru UE, si Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii. Marea Britanie urmeaza sa prezinta in detaliu, saptamana aceasta, propunerile formulate saptamana trecuta in domenii variate, de la acorduri vamale la impartasirea datelor.

O parte dintre propuneri au mers mai departe, oferind sugestii privind viitoarea relatie dintre Londra si UE. Marea Britanie va cere blocului comunitar sa dea dovada de "imaginatie" si concentreze discutia si pe acest viitor, in loc sa se limiteze la acordul de divort.

Duminica, Partidul Laburist, de opozitie, a anuntat ca vrea sa se asigure ca Marea Britanie va ramane parte a pietei unice europene si a uniunii vamale pentru o perioada de tranzitie dupa Brexit.

Blocul comunitar vrea sa lamureasca aspectele chie ale separarii, in primul rand, si a avertizat deja ca progresele lente facute pana acum inseamna ca este putin probabil ca negocierile privind relatia viitoare sa poata incepe mai repede de luna octombrie.

"Atat Marea Britanie, cat si UE, au interesul de a se misca repede in negocieri, iar acest lucru necesita sa facem progrese suficiente privind drepturile cetatenilor, nota de plata si Irlanda", a declarat un inalt oficial UE implicat in discutii.

"Chestiunile legate de divort ar trebui sa fie relativ clare de rezolvat. Deci nu este nevoie de timp in privinta complexitatii tehnice, este o chestiune de vointa politica", a adaugat el.