Fostul candidat al dreptei la presedintie Francois Fillon a fost audiat la sfartitul lui iulie de judecatorul insarcinat cu ancheta referitoare la presupuse angajari fictive ale sotiei si copiilor sai, a declarat duminica o sursa apropiata dosarului - confirmand astfel o dezvaluire JDD - pentru AFP, relateaza News.ro.

Francois_FillonFoto: infoomg.ro

Asa cum scrie JDD in ultima editie, Francois Fillon, inculpat in martie, a dat explicatii "pentru prima oara" in fata judecatorilor intr-un interogatoriu care a durat "un pic mai bine de o zi", la sfarsitul lui iulie, potrivit acestei surse.

Pana acum se stia ca fostul premier, audiat la sfarsitul lui ianuarie de catre politisti, la inceputul anchetei preliminare, nu a fost interogat vreodata pe fond, de catre judecatorul de instructie financiar Serge Tournaire, care conduce investigatiile.

In centrul dosarului se afla suspiciuni cu privire la angajarea dotiei sale Penelope si a copiilor sai la Parlament. Scandalul, dezvaluit la sfarsitul lui ianuarie, i-a afectat puternic campania electorala lui Fillon, care a plecat ca favorit in cursa, dar a fost infrant in primul tur.

Potrivit sursei citate, in acest interogatoriu Francois Fillon a aparat realitatea angajarii ca asistenti parlamentari atat a sotiei sale la Adunarea Nationala, in perioada 1986 si 2013, pe cand era deputat, cat si a celor doi copii ai sai, Charles si Marie pe cand era senator, in perioada 2005-2007.

Convocati la inceputul verii de judecatori, cei doi copii au fost plasati sub statutul cel mai favorabil, de martori asistati.

In acest dosar, anchetatorii se intereseaza, de asemenea, de activitatile societatii lui Francois Fillon 2F Conseil, pe care a infiintat-o in 2012, cu putin inainte de a redeveni deputat.

Potrivit JDD, o perchezitie a avut loc in vara la sediul AXA, unul dintre clientii societatii, in cursul careia "un raport semnat de Fillon ar fi fost remis politistilor, pentru a atesta realitatea prestatiilor sale", in contextul in care opozantii sai au denuntat in timpul campaniei "conflicte de interese".

Grupul AXA, la acea vree condus de catre Henri de Castries, a cerut 2F Conseil de la jumatatea lui 2012 si pana in 2014 servicii de consiliere pe tema investitiilor pe termen lung, in contextul crizei financiare europene.

In contul acestei misiuni, 2F Conseil ar fi incasat aproximativ 200.000 de euro de la asigurator, un element neconfirmat de grup la acea vreme.

Fostul CEO AXA Henri de Castries, unul dintre sustinatorii lui Fillon, a negat orice conflict de interese.

De-acum retras in viata politica, Francois Fillon, in varsta de 63 de ani, va face parte de la 1 septembrie, ¬in calitate de asociat¬, cel de al 30-lea, din societatea de gestionare a activelor si de investitii Tikehau Capital.