Republica Moldova este, nu numai geografic si cultural, o tara europeana, si nu mai poate supravietui unei noi revizuiri a cursului geostrategic, a afirmat, intr-un discurs cu prilejul implinirii a 26 de ani de la proclamarea independentei, premierul moldovean Pavel Filip, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am certitudinea ca apelurile la revizuirea vectorului strategic de integrare europeana sunt iresponsabile si extrem de periculoase. Republica Moldova nu mai poate supravietui unei noi revizuiri a cursului geostrategic. A venit timpul sa nu mai speculam pe nostalgii si promisiuni desarte. Nu putem sa ramanem in continuare tara sanselor ratate si a politicienilor inconsecventi", a spune Pavel Filip.

Potrivit lui Pavel Filip, Republica Moldova "nu inseamna numai Guvernul, Parlamentul si alte institutii, ci in primul rand, sutele de mii de oameni care merg in fiecare dimineata la munca, sutele de mii de copii care isi fac studiile, sutele de mii de oameni in varsta care au muncit o viata si merita un trai mai bun". "Republica Moldova inseamna si cetatenii nostri plecati la munca peste hotare si care contribuie din plin la stabilizarea si dezvoltarea economica. Am ferma convingere ca ei vor reveni acasa aducand cu ei plusvaloarea unei experiente de nepretuit."

"De opt ani de zile, cu succese si rateuri, mergem consecvent pe calea integrarii europene. Am ales constient un model de dezvoltare, avem toata deschiderea si sprijinul partenerilor occidentali, si numai un om rau intentionat poate nega ca avem si multe schimbari pozitive. Libera circulatie, diversificarea exporturilor, cresterea investitiilor, sporirea securitatii energetice - toate sunt realizari de necontestat", a subliniat Filip.

Pavel Filip si-a exprimat dorinta si speranta ca liderii politici de la Chisinau "vor fi in stare sa formeze un front european": "Avem nevoie de mobilizare si de cooperare intre fortele care vad viitorul la Vest. Nu trebuie sa blamam, sa-i acuzam pe cei care cred altceva, ci doar sa vorbim cu ei si sa le explicam ce este de facut."

Republica Moldova sarbatoreste duminica 26 de ani de la proclamarea independentei, perioada caracterizata prin framantari politice continue, politica externa oscilanta, saracie, o migratie masiva si printr-un conflict armat in 1992 in zona de est a tarii care continua sa ramana o regiune necontrolata de autoritatile de la Chisinau.

Republica Moldova si-a proclamat independenta fata de URSS, in care a fost inglobata fortat in 1940, in contextul unor ample miscari similare in practic toate statele membre ale fostei Uniuni Sovietice.