O manifestatie a extremei drepte care trebuia sa aiba loc sambata la San Francisco a fost anulata de teama unei "revolte", a anuntat grupul Patriot Prayer, insa alta este mentinuta, duminica, la sfarsitul unui weekend in care au loc multiple adunari intr-o atmosfera foarte tensionata, relateaza AFP, scrie News.ro.

Grupul urmeaza sa organizeze, in schimb, o conferinta de presa si a mentinut alta adunare, duminica, in orasul vecin Berkeley. Numeroase contramanifestatii sunt mentinute, iar Politia din San Francisco si-a mobilizat toti agentii in incercarea de a evita incidente.

"Dupa ce am vorbit cu politia, am conchis ca maine (sambata) este o piedica si ca multe vieti vor fi in pericol", a declarat vineri, intr-o inregistrare video postata pe Facebook, Joey Gibson, liderul Patriot Prayer.

El spune ca grupul de stanga radical Antifa sau adepti ai suprematiei albilor s-ar fi amestecat in adunare, iar "dupa parerea noastra asta s-ar fi transformat intr-o revolta enorma".

El da vina pe primarul din San Francisco, pe parlamentara democrata Nancy Pelosi si pe "presa", care prezinta Patriot Prayer drept un grup rasist sau care sustine suprematia albilor, ceea ce Joey Gibson neaga.

In locul manifestatiei, Patriot Prayer a indemnat sa se asuste la o conferinta de presa, la Alamo Park, la ora locala 14.00 (duminica, 0.00, ora Romaniei), la San Francisco. "Cerem orasului sa ne asigure securitatea", a spus el.

Primarul din San Fracisco Ed Lee i-a replicat pe Twitter ca "niciun permis n-a fost cerut sau emis in Parcul Alamo in acest weekend" si ca orasul si fortele de ordine sunt pregatite "de urgente si evenimente spontane".

Joey Gibson i-a raspuns sfidator pe Facebook ca, daca este ilegal sa "vorbesc cu presa intr-un parc, veniti sa ma arestati".

Un "Mars impotriva urii" si o alta adunare, "Resist SF", urmau sa aiba loc in acelasi loc, la Crissy Field, in acest oras californian foarte de stanga.

Autoritatile se tem de incidente ca la Phoenix, saptamana aceasta, sau la Charlottesville, la inceputul lunii, unde o manifestanta antirasista a fost ucisa de un simpatizanr neonazist.

Organizatorii acestor contramanifestatii nu au anuntat inca daca le anuleaza, le mentin sau le muta in alta parte.

"Suntem multumiti de Berkeley", a adaugat pe Facebook Joey Gibson, referindu-se la alta adunare, prevazuta duminica in Parcul Martin Luther King, in acest oras ultraprogresist vecin cu San Francisco, "intr-o zi a libertatii, spiritualitatii, pacii si patriotismului".

In editia de vineri a cotidianului San Francisco Chronicle, Amber Cummings, una dintre organizatorii acestui eveniment, a indemnat insa sa nu se vina la el.