Guvernul rus ar fi cerut realizarea unui program de dopaj pentru nationala de fotbal, in vederea Cupei Mondiale din 2018, competitie care va fi gazduita de Rusia, scrie news.ro. Planul rusilor a fost insa descoperit, sustine Der Spiegel in editia care va aparea sambata, conform presei internationale.

Publicatia germana scrie ca insarcinat cu acest program era Grigori Rodcenkov, aflat in centrul scandalului legat de dopajul sportivilor rusi participanti la Jocurile Olimpice de iarna de la Soci, din 2014. El urma sa faca un plan similar pentru fotbalisti.

Sef al laboratorului antidoping din Moscova timp de zece ani, pana in 2015, Rodcenkov a fugit in SUA ajutat de realizatorul de documentare Bryan Fogel. Grigori Rodcenkov a recunoscut ca la JO de iarna din 2014 a inlocuit unele esantioane de urina ale sportivilor rusi.

"Dupa Soci, el trebuia sa pregateasca un program de dopaj pentru Cupa Mondiala de fotbal. Grigori era deja in pline pregatiri cand totul a fost descoperit", a declarat Fogel.

Contactat de jurnalistii de la Der Spiegel, vicepremierul rus Vitali Mutko, presedinte al Comitetului de Organizare a CM, a declarat ca statul nu are cum sa controleze activitatea unui director de laborator. "El (Rodcenkov) era cunoscut pe plan mondial si angajat ca expert pentru Jocurile Olimpice. Evident ca noi credeam ca totul este normal", a adaugat Mutko.

In luna iunie, juristul canadian Richard McLaren, autorul unui raport despre dopajul din Rusia, publicat in 2016, afirma ca exista indicii grave despre cazuri din lumea fotbalului. Pentru postul ARD, el a declarat ca in 2015 au existat schimburi de mesaje intre inalti responsabili rusi din care se subintelege ca esantioane de urina din care reiesea ca jucatorii respectivi s-au dopat au fost inlocuite cu "esantioane curate".

Potrivit revistei Der Spiegel, citata de lesechos.fr, sistemul pus in practica la Soci urma sa fie reprodus pentru Cupa Mondiala din 2018.

Grigori Rodcenkov sustine ca 30 din cele 73 de medalii ale Rusiei de la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, si cel putin jumatate din cele 81 de medalii de la Londra, din 2012, au fost obtinute datorita dopajului.