Peste 900.000 persoane vor fi mobilizate sambata si duminica in Venezuela pentru exercitii militare ordonate de presedintele Nicolas Maduro ca raspuns omologului sau american, Donald Trump, care s-a referit la o posibila interventie militara pentru rezolvarea crizei din tara, relateaza AFP.

"Peste 900.000 de combatanti. Niciodata pana in prezent FANB (armata venezueleana) nu a fost mai sudata, mai unita. Acest exercitiu ne va permite sa trecem la o noua faza de alerta, de atitudine pentru lupta decisiva", a declarat seful Comandamentului strategic operational, Remigio Ceballos, inconjurat de soldati, potrivit Agerpres.

Desfasurari de vehicule militare si de trupe, antrenamente de tir, zboruri ale aviatiei: vreo 200.000 de soldati si 700.000 de militieni, rezervisti si civili urmeaza sa participe la sfarsitul saptamanii la exercitiile "suveranitatii bolivariene 2017".

Casa Alba a exclus vineri orice actiune militara impotriva Venezuelei in viitorul apropiat, la doua saptamani dupa ce presedintele Donald Trump a provocat o surpriza vorbind despre o posibila "optiune militara" in aceasta tara zguduita de o profunda criza politica si institutionala.

Armata este principalul sprijin al guvernului socialist de la Caracas care i-a conferit o importanta pondere politica si economica.

Extrem de criticat, presedintele Nicolas Maduro se confrunta de la inceputul lunii aprilie cu un val de proteste care au facut cel putin 125 de morti.

Opozitia il considera principalul responsabil pentru grava criza economica pe care o traverseaza Venezuela. De asemenea, ii reproseaza ca, la sfarsitul lunii iulie, a dispus alegerea unei adunari constituante "marioneta", Adunare Constituanta care si-a insusit puterea legislativa a Adunarii Nationale, singura institutie din tara controlata de opozitie de la sfarsitul anului 2015.

In repetate randuri, opozitia a indemnat armata sa se alature cauzei sale. Cu exceptia insa a unor actiuni izolate, cum a fost atacul comis la inceputul lui august de doi ofiteri rebeli asupra unei baze militare din nordul tarii, fortele armate au ramas fidele presedintelui Nicolas Maduro.