Presedintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care impune noi sanctiuni Venezuelei pentru a-l forta pe presedintele Nicolas Maduro sa puna capat regimului dictatorial pe care l-a instituit in aceasta tara, a anuntat vineri Casa Alba, transmit agentiile Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Ordinul semnat de Trump interzice orice tranzactie cu instrumente financiare (actiuni, obligatiuni) emise de guvernul de la Caracas sau de compania petroliera de stat venezueleana PDVSA. Noile sanctiuni nu vizeaza insa tranzactiile comerciale sau umanitare, precum finantarea comertului cu petrol, exportul si importul de petrol si nici acele tranzactii in care este implicata exclusiv divizia americana a companiei PDVSA, respectiv societatea Citgo.

"Nu vom ramane fara reactie in fata prabusirii Venezuelei (...) Aceste masuri au fost atent calibrate pentru a priva dictatura lui Maduro de o sursa esentiala de finantare", explica presedintia SUA, adaugand ca prin noile sanctiuni sistemul financiar al SUA nu va putea "sa fie complice cu coruptia din Venezuela".

"Statele Unite isi reitereaza apelul catre Venezuela sa restaureze democratia, sa organizeze alegeri libere si corecte, sa elibereze imediat si neconditionat toti detinutii politici si sa puna capat represiunii impotriva poporului venezuelean", se mai mentioneaza in anuntul Casei Albe.