Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a facut apel, vineri, la Rusia sa isi respecte obligatiile de transparenta in ceea ce priveste exercitiul militar de amploare Zapad, programat la mijlocul lunii septembrie, care a ingrijorat Polonia si tarile baltice, tari membre NATO, la granitele carora vor avea loc manevrele militare, relateaza AFP.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

Oficialii NATO se tem ca manevrele militare ale Moscovei mascheaza mutarea de forte armate mai aproape de granitele aliantei.

"Fac apel la Rusia sa asigure respectarea obligatiilor sale in temeiul Documentului de la Viena al OSCE (prin care organizatia europeana monitorizeaza activitatile militare ale membrilor sai - n.red), pentru ca predictibilitatea si transparenta sunt deosebit de important in contextul cresterii activitatii militare de-a lungul frontierelor noastre", a afirmat Jens Stoltenberg intr-o conferinta de presa comuna cu premierul polonez Beata Szydlo.

El a adaugat NATO "priveste foarte atent" catre acest exercitiu militar cu numele de cod "Zapad 2017".

Intre 14 si 20 septembrie Rusia va desfasura impreuna cu Belarus unul dintre cele mai mari exercitii militare din ultimii ani. Denumit Zapad-17 (n.r. Zapad in traducere inseamna "Vest"), exercitiul presupune o serie de manevre militare in enclava Kaliningrad, in Belarus, in vestul rusiei si in Marea Baltica.

Exercitiul are in vedere disclocarea a peste 13.000 de militari si cateva mii de mijloace tehnice la granita vestica a Rusiei, in Belarus, in Marea Baltica si in enclava Kaliningrad, potrivit informatiilor oficiale. Pe de alta parte, liderii militari ai NATO sustin ca numarul participantilor ar putea fi mult mai mare, aproape 100.000, si se tem ca manevrele mascheaza de fapt o relocare a fortelor mai aproape de granitele tarilor Balitice si ale Poloniei, tari membre NATO.

Exercitiul Zapad va avea in vedere si reconstituirea unei forte blindate denumita si "First Guards Tank Army". Pe langa desfasurarea unei forte impresionante de blindate in zona, exercitiul va testa si mai multe tipuri de artilerie.