In Florida este programat ca un detinut sa fie eutanasiat cu o injectie care include o substanta care nu a mai fost folosita intr-o executie din Statele Unite ale Americii, potrivit Reuters.

Mark James Asay, in varsta de 53 de ani, va fi primul detinut executat din ianuarie 2016 pana in prezent, cand Curtea Suprema din SUA a decis ca procesul pedeapsei cu moartea din statul Florida este neconstitutionala deoarece ofera puteri judecatorilor pe care ar trebui sa le aiba juratii.

Asay va deveni primul barbat alb executat pentru ca a omorat un barbat de culoare in Florida de cand Florida a reintordus pedeapsa cu moartea, in 1979, potrivit Centrului de Informartii cu privire la Pedeapsa cu Moartea.

In opozitie cu decizia Curtii Supreme din Florida de la inceputul lunii, judecatoarea Barbara Pariente a scris ca Assay a fost tratat ca "porcusorul de Guineea proverbial" pentru substanta folosita in pedeapsa cu moartea, netestata, etomidat, despre care ea spune ca va viola protectia constitutionala impotriva pedepsei crude si neobisnuite.

Tribunalul a citat o decizie a Curtii Supreme a SUA de acum doi ani care spune ca de cand pedeapsa cu moartea este constitutionala, trebuie gasita o modalitate de a face executiile si ca eliminarea intregii dureri in timpul acesta nu a fost realizabila.

Florida, alaturi de alte state, a trebuit sa gaseasca un inlocuitor pentru substantele care au devenit indisponibile cand producatorii de medicamente au oprit distribuitia acestora, din pricina atitudinilor acestora impotriva pedepsei cu moartea.

Asay a fost condamnat la moarte in 1988 pentru omorarea a doi barbati in Jacsonville, cu un an inainte. El l-a impuscat pe Robert Lee Booker in burta dupa o cearta in care acesta a folosit o insulta rasiala impotriva lui. Asay l-a omorat pe Robert McDowell, impuscandu-l de mai multe ori in piept. Acesta a spus ca a crezut ca l-a inselat cu 10 Dolari.

Mark James Asay a primit un ordin de executie din partea guvernatorului Floridei Rick Scott in ianuarie 2016, inainte ca Curtea Suprema sa decida ca ar trebui ca juratii, nu judecatorii sa decida daca factorii agravanti determina daca un acuzat este eligibil sau nu pentru executie.