Un numar tot mai mare de finlandezi vor ca guvernul lor sa adopte o pozitie mai dura privind imigratia, dupa atacul cu cutitul de saptamana trecuta, comis de un solicitant de azil marocan si soldat cu doi morti si opt raniti, arata un sondaj de opinie publicat joi, transmite News.ro citand Reuters.

Aproximativ 58% dintre finlandezi vor ca Guvernul sa inaspreasca politica imigratiei si sa ofere politiei si altor oficiali prerogative suplimentare pentru a putea impiedica atacuri viitoare, se arata in sondajul realizat dupa atac.

Un studiu similar realizat in aprilie arata ca numai 40% din populatie sustine masuri mai stricte.

Atacul de vineri, din orasul Turku, a fost tratat ca primul atac terrorist din Finlanda, tara cu una dintre cele mai mici rate ale infractionalitatii din lume. Cu toate acestea, principalul suspect a negat ca terorismul a fost motivul.

Politia a retinut patru barbati si a arestat doi in legatura cu atacul. Un mandat international de arestare a fost emis pentru o a cincea persoana.

Premierul Juha Sipila a cerut Parlamentului sa accelereze un proiect de lege care sa le ofere autoritatilor noi puteri pentru a monitoriza cetatenii online.

Unii oficiali au promovat si crearea unor "centre de repatriere" mai strict controlate, pentru a monitoriza mai atent persoanele ale caror cereri de azil au fost respinse.

Studiul a aratat ca aproximativ 80% dintre finlandezi sunt de acord cu ambele propuneri.nd imigratia