Kim Jong Un ar fi ordonat executia unchiului si mentorului sau, Jang Song Thaek, in decembrie 2013 dupa ce aflase ca acesta propusese Chinei sa sprijine o lovitura de stat prin care dictatorul coreean sa fie inlocuit cu fratele sau vitreg, Kim Jong Nam, scrie The Telegraph.

Jang Song Thaek, unchiul lui Kim Jong Un a fost arestat public in 2013Foto: Captura YouTube

Jang s-a intalnit la Beijing cu Hu Jintao, atunci presedintele Chinei, in august 2012, potrivit publicatiei japoneze Nikkei Asian Review. Jang Song Thaek isi cultivase stranse legaturi de afaceri si politice cu China si beneficia de increderea Beijingului.

Surse informate au declarat ziarului japonez Nikkei Asian Review ca Jang a propus un complot prin care Kim sa fie rasturnat, cu ajutorul Beijingului, si sa fie inlocuit cu fratele sau mai vitreg mai mare.

Complotul a fost descoperit de Zhou Yonkang, un fost membru al Biroului Politic al Chinei si fost consilier apropiat al altui fost presedinte, Jiang Zemin.

Ca sef al politiei si al Ministerului Securitatii de Stat, Zhou isi crease legaturi cu Coreea de Nord, inclusiv cu Kim Jong Un.

Din cauza rivalitatilor politice interne, Zhou i-a dezvaluit lui Kim, care abia luase puterea de la Phenian dupa moartea tatalui sau in decembrie 2011 - planul loviturii de stat menite sa-l inlocuiasca cu fratele sau vitreg.

Dupa ce a auzit de complot “liderul nord-coreen a innebunit de furie si, in decembrie 2013, a ordonat arestarea si executia lui Jang.

Comunicatul publicat dupa arestarea lui Jang lasa sa se inteleaga care au fost motivele neinduplecarii nepotului sau.

Jang este descris ca “un gunoi uman, care a fost mai rau decat un caine” si se spune ca a desfasurat profunde acte de tradare fata de “profunda incredere si de calda iubire paternala aratata de partid si de liderul sau”.

In comunicat se adauga ca el “a lucrat ca un disperat timp de ani de zile pentru a destabiliza si a darama Coreea de Nord si a pune mana pe puterea suprema a partidului si a statului prin folosirea celor mai viclene si sinistre mijloace si metode”.

Teoria conspiratiei cu China este sprijinita si de aparenta fractura dintre Phenian si Beijing, o relatie pe care Mao Zedung o cataloga odata ca fiind la fel de apropiata ca “buzele si dintii”.

“Jang a fost un nord-coreean care face lucrurile altfel, aprecia progresele evidente ale modului prin care China isi modernizase economia si probabil ca voia acelasi lucru pentru Coreea de Nord”, spune Bradley Martin, autor al cartii “Sub ingrijirea iubitoare a Tatucului Lider: Coreea de Nord si Dinastia Kim”.

Doar acest lucru ar fi fost de ajuns pentru ca unchiul liderului suprem sa fie acuzat de tradare, spune acesta.

“Acest scenariu explica si de ce Kim l-a lichidat anul acesta pe fratele sau vitreg. De asemenea, se explica si de ce, la mai mult de cinci ani dupa ce a preluat puterea, el nici macar nu a vizitat China”, a mai afirmat Martin.