Republica Moldova solicita Organizatiei Natiunilor Unite sa includa pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, care va incepe la 12 septembrie, problema retragerii fortelor ruse din regiunea transnistreana, informeazaRadio Chisinau.

Exercitiu al soldatilor rusi din TransnistriaFoto: Captura YouTube

Intr-o scrisoare a reprezentantului permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, se afirma ca prezenta militarilor rusi "constituie un pericol pentru mentinerea pacii si a securitatii internationale".

Moraru a cerut ONU sa sprijine eforturile indreptate spre incheierea procesului privind retragerea neconditionata, ordonata si completa a fortelor armate straine de pe teritoriul R. Moldova.

Pe de alta parte, presedintele moldovean Igor Dodon a calificat cererea drept o actiune de propaganda inutila. Potrivit lui Igor Dodon, acest subiect trebuie examinat separat, iar retragerea trupelor ruse ar fi posibila doar dupa solutionarea politica a conflictului transnistrean. El considera ca misiunea rusa de mentinere a pacii ar fi una de succes si ar trebui sa aiba continuitate.

In ultimii ani, Chisinaul a cerut in repetate randuri retrage trupelor ruse de pe teritoriul sau pe motiv ca si-au epuizat mandatul.