Statele Unite au adoptat marţi noi sancţiuni comerciale cu scopul de a spori presiunea asupra Coreei de Nord, dar au salutat recenta ”reţinere” a Phenianului, considerată un eventual prim pas către viitoare negocieri în dosarul nuclear, relatează news.ro care citeaza AFP.

Washingtonul a recurs în aceeaşi zi atât la critici cât şi la stimulente.

Secretarul de Stat amerrican Rex Tillerson a ţinut astfel să profite de o conferinţă de presă despre strategia Statelor Unite în Afganistan şi să susţină în mod expres un discurs de liniştire, după escalada din iulie-august.

Departe de ”focul şi furia” promise în urmă cu doar două săptămâni de preşedintele american Donald Trump, în cazul în care Coreea de Nord ar continua să ameninţe America cu ambiţiile sale nucleare.

”Sunt mulţumit să văd că regimul de la Phenian a demonstrat un anumit nivel de reţinere, pe care n-am văzut-o în trecut”, după adoptarea rezoluţiei ONU cu privire la noi sancţiuni extrem de dure, a notat el.

Tillerson şi-a exprimat speranţa ca absenţa testelor balistice sau nucleare să semnaleze voinţa regimului lui Kim Jong-un de a începe negocieri directe cu Washingtonul, ”la un moment dat, într-un viitor apropiat”.

”Trebuie ca ei să facă mai mult, însă ţin să subliniez gesturile pe care le-au făcut până acum. Eu cred că este important să fie subliniate”, a insistat şeful diplomaţiei americane, care s-a arătat deja deschis, în trecut, la negocieri, cu condiţia ca ele să vizeze dezarmarea nucleară a Coreei de Nord - de care Kim Jong-un nu vrea să audă.

Acest mesaj pozitiv este lansat după ce Trezorerie americană a impus noi sancţiuni, desemnând marţi zece întreprinderi şi şase persoane - chinezi şi ruşi - acuzate că au ajutat financiar Coreea de Nord şi anume importând cărbune.