Francois Hollande i-a adresat, pentru prima oara dupa plecarea sa de la Elysee, un avertisment dur lui Emmanuel Macron, pe care l-a indemnat sa nu le "ceara francezilor sacrificii care nu sunt utile" prin reformarea Codului Muncii, odata cu apropierea inceperii unui nou an scolar tensionat, relateaza AFP.

"Nu trebuie sa li se ceara francezilor sacrificii care nu sunt utile", l-a avertizat fostul sef al statului pe succesorul sau, fostul sau protejat pe cand era adjunctul secretarului general al Elysee, iar apoi ministru al Economiei, citeaza news.ro.

Invitat la deschiderea festivalului de film din Angouleme, marti, fostul presedinte a subliniat in fata presei ca "nu va fi nevoie sa se flexibilizeze piata muncii dincolo de ceea ce am facut deja, cu rscul de a crea rupturi".

Este un avertisment lansat in timp ce, la Paris, cabinetul ministrului Muncii Muriel Penicaud incepe sa primeasca parteneri sociali cu scopul de a le prezenta primele arbitraje referitoare la ordonante care reformeaza Codul Muncii.

Aceasta masura sensibila, care se adauga diminuarii contractelor asistate sau scaderii ajutorului personalizat pentru locuinta (Aide Personnalisee au Logement, APL), anunta un inceput de an scolar incarcat social si politic, eventual delicat pentru Executiv.

Acest lucru ii permite lui Francois Hollande, care a promis sa pastreze o anumita "rezerva", cel putin intr-o "prima perioada", sa ia pozitie, in contextul in care el s-a exprimat in mod public o singura data si si-a ales cuvintele atent, la Arles, pe 21 iulie.

"Ceea ce este necesar este sa se sustina ceea ce s-a angajat, investitiile, consumul, puterea de cumparare si sa se evite orice decizie care ar fi contrara acestei directii", a insistat Francois Hollande.

In contextul in care mai multi indicatori economici sunt pe verde, garda apropiata lui Hollande a aparat in ultimele zile bilantul fostului sef de stat, atribuindu-i merite ale unei imbunatatiri a situatiei. Iar Hollande a interveit marti pentru a-si apara actiunea.