Un monument vechi de 225 de ani din SUA ce il comemoreaza pe Cristofor Columb a fost vandalizat luni in Statele Unite, incidentul venind in contextul unui scandal national privind statuile si monumentele confederate, scrie The Hill. Un clip video arata cum monumentul e lovit cu barosul, iar naratorul spune ca exploratorul spaniol este responsabil de "sclavagism" si "exploatare capitalista".

Monument Cristofer Columb, vandalizatFoto: Captura YouTube

In imagini se vede cum doua persoane pun pe monument o pancarta pe care scrie "Viitorul este al justitiei rasiale si economice." Unul dintre cei doi vandali sta langa monument cu o pancarta pe care scrie: “Rasism: Darama-l”.

“Cristofor Columb simbolizeaza invazia capitalismului european in emisfera vestica. Columb a initiat un val secular de terorism, crime, genocid, viol, sclavagism, degradare ecologica si exploatare capitalista a fortei de munca in Americi”, spune naratorul clipului.

Incidentul a avut loc in contextul unei dezbateri aprinse din tara privind demolarea unor monumente confederate dupa violentele din Charlottesville, provocate, in parte, de o demostratie contra daramarii unei statui a generalului confederat Robert E. Lee.