Autoritatile spaniole au declarat ca nu au putut identifica ramasitele omenesti din locuinta care a explodat miercuri la Alcanar, ceea ce complica eforturile de cautare a atacatorilor de la Barcelona, pentru ca anchetatorii nu stiu pe cine cauta, relateaza Associated Press.

Suspecti in atacurile teroriste din CataloniaFoto: Captura YouTube

Autoritatile cred ca locuinta, care se afla pe un drum neasfaltat din oraselul de pe litoral, a fost ocupata ilegal de celula extremista care s-a aflat in spatele celor doua atacuri vizand pietoni de la Barcelona si de la Cambrils. Atacurile s-au soldat cu 14 morti si peste 120 de raniti, aminteste AP, citata de News.ro.

Pe de alta parte, autoritatile au afirmat sambata ca locuinta ar fi fost a unui imam din Ripoll, despre care se crede ca a jucat un rol in complot si care este posibil sa fi murit in explozie.

Celula terorista pregatea "unul sau mai multe atentate" cu bomba la Barcelona, in conditiile in care 120 de butelii cu butan au fost gasite in locuinta din Alcanar, a anuntat politia duminica.

"Incepem sa vedem clar ca acesta este locul unde se pregateau explozibilii pentru a comite unul sau mai multe atentate in orasul Barcelona", a declarat seful politiei din Catalonia, Josep Lluis Trapero.

Deocamdata, politia nu stie daca barbatul care a condus masina care a intrat in multime la Barcelona se afla inca in Spania. "Daca as sti ca este in Spania si unde, am merge sa il cautam. Nu stim unde este", a subliniat Trapero.

Mai mult, intrebat daca suspectul ar putea sa fi trecut granita din Spania in Franta, seful politiei catalane nu a exclus acest lucru. "Nu avem nicio informatie precisa despre asta, dar nu poate fi exclus", a admis Trapero, potrivit Reuters.

Autoritatile au dat, insa, asigurari ca lucreaza in continuare plecand de premisa ca in celula au fost 12 suspecti si ca o singura persoana este in libertate inca.

Purtatorul de cuvant al politiei, Albert Oliva, a declarat ca barbatul cautat este Younes Abouyaakoub, in varsta de 22 de ani.

Mamele teroristilor resping faptele fiilor lor: "Islamul nu spune asa ceva"

Mamele teroristilor de la Barcelona si Camprils resping faptele fiilor lor si suspecteaza ca cineva le-a radicalizat copiii, despre care spun ca duceau vieti normale, relateaza ziarul El Pais, citat de News.ro.

Orasul Ripoll, de unde erau originari majoritatea celor implicati in atacurile de la Barcelona si Camprils, a gazduit sambata o manifestatie de respingere a terorismului si de solidaritate cu victimele atentatelor, la care au luat parte si rude si apropiati ale autorilor.

Printre participanti s-a aflat si mama lui Younes Abouyaaqoub, suspectat ca a condus furgoneta care a intrat in multime pe La Rambla, in Barcelona. "Vreau sa se predea. Nu vreau sa mai omoare, Islamul nu spune asa ceva", a spus mama lui Abouyaaqoub, Hanno Ghanim.

Familia celor doi frati Hychami si-a exprimat durerea si surprinderea fata de atentat. "Nu stiam nimic. Nu am suspectat niciodata ca ar putea face asa ceva. Traiau o viata normala, nu ne-am fi imaginat ca se poate intampla asa ceva", a spus una dintre rude.

Apropiatii au subliniat ca, pentru un astfel de atac, cineva i-a radicalizat pe tineri. "Credem ca aici a fost un lider mai important care i-a spalat pe creier", au insistat ei.

Manifestatia, organizata pe WhatsApp, a inclus mamele a patru dintre teroristi. "Nu terorismului" sau "Nu in numele meu" au fost cateva dintre mesajele scrise pe pancartele pe care le-au fluturat participantii.

Baietelul disparut dupa atentatul de la Barcelona se numara printre cei 13 morti, anunta autoritatile

Baietelul de sapte ani Julian Cadman, disparut dupa atentatul de la Barcelona, se numara printre cei 13 oameni ucisi in atac, a anuntat Biroul spaniol pentru Persoane Disparute, dupa ce sambata presa a scris ca a fost gasit intr-un spital din capitala catalana, relateaza Sky News, citat de News.ro.

Biroul nu a oferit alte detalii despre copilul su dubla cetatenie, australiana si britanica.

Mama baiatului de sapte ani a fost ranita grav in atentat.

Baietelul se afla la Barcelona, impreuna cu mama sa, pentru o nunta. Tatal copilului nu a putut pleca din Australia si a ramas la Sydney. Dupa ce a aflat ca fiul sau este dat disparut, tatal a plecat in Spania.

Intre timp au aparut noi imagini, surprinse de camerele de supraveghere ale unui muzeu, cu furgoneta gonind prin multime pe Las Ramblas: