Horst Seehofer, presedintele Uniunii Crestin Sociale (CSU), aliatul bavarez al formatiunii Angelei Merkel, Uniunea Crestin Democrata (CDU), a anuntat duminica ca renunta la solicitarea sa privind impunerea unei cote maxime de refugiati carora sa li se permita sa intre in Germania, un semn al apropierii fata de cancelarul german inainte de alegerile legislative din septembrie, relateaza AFP si DPA, citate de Agerpres.

Horst SeehoferFoto: Captura video

"Situatia s-a schimbat, politica Berlinului s-a schimbat", a afirmat Horst Seehofer intr-un interviu acordat postului public de televiziune german ARD, referindu-se la conditiile mai stricte in prezent pentru solicitantii de azil in Germania si la masurile de protectie a frontierelor introduse de UE incepand din 2015.

"Exista in mod evident mai putina imigratie decat atunci cand am facut aceste declaratii" in legatura cu impunerea unei limite pentru numarul de refugiati, a spus el.

Politicianul conservator a afirmat anterior ca nu va exista o coalitie de guvernamant cu CDU fara stabilirea unei limite superioare anuale pentru refugiati. El a cerut ca numarul solicitantilor de azil sa fie limitat la 200.000 pe an. Angela Merkel s-a opun unei astfel de limite, afirmand ca este neconstitutional.

Din 2015, Germania a gazduit peste un milion de solicitanti de azil, multi dintre ei sirieni, irakieni si afgani care au fugit de conflicte si persecutii, ceea ce a adus Angelei Merkel laude pe plan international dar si atacuri xenofobe.