Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sambata ca germanii aflati in inchisori in Turcia, printre care si un jurnalist de marca, nu vor fi eliberati, informeaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Am predat dosare cu 4.500 de teroristi doamnei aflate la conducere in Germania si din nefericire dosarele despre acesti teroristi nu au fost acceptate. Cu toate acestea, ea mi-a cerut sa eliberez o persoana, doua persoane, trei persoane. Imi pare rau, daca aveti un sistem de justitie si noi avem un sistem de justitie", a declarat Erdogan la Denizli, oras in sud-vestul Turciei, referindu-se la turcii din Germania pe care Ankara i-ar dori extradati.

In inchisorile turce se afla trei cetateni germani, inclusiv Deniz Yucel, jurnalist al ziarului Die Welt, aminteste DPA.

Totodata, Erdogan a repetat apelul de vineri la adresa cetatenilor din Germania de origine turca, de a nu vota principalele trei partide la scrutinul de luna viitoare, numindu-le dusmanii Turciei.

Pe de alta parte, Germania a cerut sambata Spaniei sa nu-l extradeze pe scriitorul german de origine turca Dogan Akhanli, care a fost arestat sambata in Spania la cererea Turciei, si si-a exprimat dorinta de a lua parte la procedurile de extradare.

Ambasada Germaniei la Madrid a trimis o cerere in acest sens guvernului spaniol la solicitarea ministrului de externe german Sigmar Gabriel, potrivit MAE de la Berlin. Totodata, a fost facuta si o oferta de asistenta consulara.