Atentatele comise de teroristi in numele ISIS au in comun un detaliu straniu, indiferent de tara: unii dintre atacatori poarta arme de foc false sau centuri explozive false. Un specialist in terorism a gasit explicatia. ISIS i-a instruit pe adepti sa foloseasca arme false pentru a se asigura ca acestia vor fi ucisi de politisti.

Centuri explozive false folosite in atacul din Londra din iunieFoto: Metropolitan Police

Ziarul francez Le Figaro scrie ca instructiunile ISIS pentru adepti referitoare la utilizarea unor arme sau centuri explozive false apar intr-un document descoperit pe aplicatia Telegram in 2016. In acel document, islamistilor radicalizati care se pregatesc sa comita atentate in numele ISIS li se spune sa poarte asemenea arme false.

De ce are ISIS interesul ca teroristii sai sa fie ucisi? Ca sa nu existe riscul ca, daca sunt capturati vii, acestia sa dea detalii despre operatiuni si sa nu dezvaluie identitatea altor teroristi.

Strategia ISIS a dat roade. Atat in Franta, cat si in Spania sau Marea Britanie, politistii au tras imediat in teroristii care purtau false centuri explozive. Teroristii au murit, secretul operatiunilor a fost pastrat, retelele jihadiste au fost mai greu de demantelat.

E si cazul atentatului ratat de vineri dimineata, din orasul catalan Cambrils, unde atacatorii purtau false centuri explozive si au fost ucisi de politisti.

Mai exista insa o explicatie pentru portul de arme false, mai cu seama pistoale sau mitraliere: teroristii reusesc sa-i induca in eroare pe eventualii ostatici, fortandu-i sa se supuna ordinelor lor.