Unele produse din oua importate de Austria au fost contaminate cu un insecticid posibil nociv, a declarat luni un oficial al Ministerului Sanatatii din aceasta tara postului de radio ORF, scrie News.ro.

Milioane de oua au fost retrase din magazinele europene din cauza temerilor provocate de folosirea insecticidului fipronil, iar sute de mii de gaini ar putea fi sacrificate in Olanda.

"Trei sferturi din teste sunt negative. Un sfert au fost insa pozitive intr-o investigatie initiala", a spus oficialul, Ulrich Herzog, la postul de radio ORF, adaugand ca 80 de mostre au fost luate in diferite parti ale tarii.

Doar opt mostre au continut fipronil, dar noi rezultate sunt asteptate in cursul zilei de luni, a aratat Herzog.

Potrivit ORF, cantitatea de fipronil gasita este de circa o zecime din cele descoperite in Germania.

"Nu exista un risc imediat pentru sanatate", a adaugat Herzog.

Rezultatele vor fi comunicate furnizorilor, pentru ca produsele contaminate sa poata fi retrase.

Ministrul Sanatatii nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Unele autoritati de regelementare din Europa si-au exprimat ingrijorarea ca multe oua contaminate au intrat in circuitul alimentar, multe din intermediul produselor procesate, ca biscuitii si prajiturile.

Ar trebui sa fie consumata o cantitate mare de oua contaminate pentru ca acestea sa aiba efecte negative asupra sanatatii, dar se considera ca fipronil are o toxicitate moderata si poate provoca imbolnavirea oamenilor.

Fipronil este folosit la tratarea animalelor de purici si alti daunatori, dar folosirea acestuia in industria alimentara, de exemplu pentru dezinsectia grajdurilor, este interzisa in Uniunea Europeana. Austria interzice si folosirea fipronilului pentru tratarea culturilor.

Autoritatile olandeze au arestat joi doi directori al companiei aflata in centrul scandalului, procurorii afirmand ca ii suspecteaza de punerea in pericol a sanatatii publice si de posesia unui pesticid interzis.

Majoritatea oualor proaspete comercializate in Austria sunt produse in tara, iar Ministerul Sanatatii a anuntat saptamana trecuta ca nu exista niciun indiciu ca industria austriaca a pasarilor a fost afectata de scandalul oualelor contaminate.

Oua posibil contaminate din Olanda si Germania au fost livrate in Suedia, Elvetia, Franta si Marea Britanie, a anuntat Uniunea Europeana la inceputul acestei luni.