Big Ben va bate pentru ultima oara in 21 august, la Londra, inainte de patru ani de tacere pentru a permite renovarea orologiului si a celebrului turn care il adaposteste, a anuntat luni Parlamentul britanic, citat de AFP.

Big Ben si Parlamentul 8 aug '08Foto: USER UPLOADED

"Luni, 21 august, la pranz (11,00 GMT), celebrele batai ale lui Big Ben vor rezona pentru ultima oara inainte de inceputul unor importante lucrari de renovare", potrivit comunicatului citat.

"Acest program esential de lucrari va prezerva orologiul pe termen lung si va permite de asemenea prezervarea Turnului Elisabeta care il adaposteste", a explicat Steve Jaggs, gardianul orologiului, si care a invitat publicul sa vina sa asculte celebrul ceas.

Lucrarile vor viza atat mecanismul orologiului cat si turnul de 96 de metri al Palatului Westminster - sediul Parlamentului britanic -, adeseori supranumit Big Ben.

Orologiul va continua insa sa anunte ora exacta printr-un mecanism de inlocuire iar cel putin una dintre fatetele sale va ramane vizibila in perioada renovarii.

Ceasul a mai fost oprit intre 1983 si 1985 pentru lucrari de renovare si apoi in 2007 pentru mentenanta.

Doua teorii circula pentru a explica numele Big Ben. Prima este legata de Benjamin Hall, inginerul al carui nume este gravat pe ceas. Al doilea afirma ca numele provine de la Ben Caunt, un boxer de categoria grea din anii 1850.