Franta a ratificat joi Tratatul Consiliului Europei menit sa sanctioneze "combatantii teroristii straini", adoptat in 2015 si care a intrat in vigoare in mod oficial pe 1 iulie 2017, potrivit unui decret publicat joi in Jurnalul Oficial, relateaza News.ro, citand AFP. Acest text este un protocol la Conventia Consiliului Europei (CoE) pentru prevenirea terorismului, care adauga listei cu infractiuni penale un anumit numar de fapte.

Intre aceste fapte se afla "participarea intentionata la un grup terorist", "primirea unui antrenament in vederea terorismului", dar si deplasarea in strainatate in scopuri teroriste si finantarea sau organizarea acestor calatorii.

Parisul a devenit astfel a opta capitala europeana care a ratificat acest text.

Pentru ca documentul sa intre in aplicare era nevoie de sase semnatari, un numar atins la 1 iulie.

Textul a fost semnat anterior de Albania, Bosnia-Hertegovina, Danemarca, Italia, Letonia, Monaco si Republica Moldova.

Celelalte guverne ale color 39 de tari membre CoE care nu au facut-o sunt indemnate sa ratifice textul "cat mai rapid posibil", a anuntat Consiliul Europei.

"Avem, pentru prima oara in dreptul international, un instrument care incrimineaza penal primele pregatiri ale actelor terorismului", sublinia in octombrie 2015 Thorbjorn Jagland, secretarul general al CoE.