Un oficial din Coreea de Nord a afirmat joi dimineata ca presedintele american Donald Trump a fost "irational" si ca numai forta functioneaza cu el, scrie agentia de nord-coreean KCNA citata de AFP.

"Un dialog sensibil nu este posibila cu un astfel de om si numai forta absoluta functioneaza cu el", a scris agentia citatandu-l pe general Kim Rak Gyom, la cateva ore dupa un avertisment al lui Trump la adresa liderului nord coreean Kim Jong-un.

Potrivit KCNA, armata nord-coreeana va finaliza pana la mijlocul lunii august planurile sale pentru un atac impotriva teritoriului american Guam, o mica insula din Pacific de o importanta strategica pentru Statele Unite. Planul, care ar include lansarea a patru rachete care sa treaca peste Japonia, va fi prezentat spre aprobare lui Kim Jong-Un si va fi un "avertisment crucial Statele Unite", precizeaza agentia.

Aceasta insula de 550 km2 unde traiesc la 162 000 de oameni este un avanpost-cheie pentru fortele americane pe drumul spre Asia. Aproximativ 6.000 de soldati sunt dislocati acolo si dispune inclusiv de o baza aeriana capabila sa gazduiasca bombardiere.

Donald Trump si-a intensificat si mai mult miercuri avertismentele catre Coreea de Nord, laudand puterea nucleara din SUA dupa ce promisese marti "foc si furie" la adresa regimului lui Kim Jong-Un.

Totodata, secretarul american al Apararii, Jim Mattis, a avertizat miercuri Coreea de Nord sa inceteze orice actiune care ar "conduce la sfarsitul regimului sau" si sa opreasca inarmarea nucleara.