Un german suspectat ca ar fi furnizat o sustinere logistica piratilor aerului de la Hamburg in atentatele de la 11 septembrie a murit, anunta liderul Al-Qaida intr-un mesaj audio publicat recent, relateaza news.ro care citeaza The Associated Press.

Ayman al-Zawahri a facut acest anunt intr-un mesaj audio postat online pe 2 august, in care spune ca un barbat - pe care-l identifica drept Zuhair al-Maghribi - care a lucrat pentru As-Sahab, bratul media al reseleiteroriste, este un ''martir''.

El spune ca al-Maghribi este unul dintre cei multi care ''si-au sacrificat vietile'', fara sa ofere detalii despre cand sau cum au murit.

Al-Maghribi este un alias cunoscut al lui Said Bahaji, despre care autoritatile au spus ca a lucrat pentru As-Sahab.

El a fost cautat in baza unui mandat international de arestare emis de Germania in urma atentatelor teroriste comise in 2001 la New York si Washington.

Bahaji, nascurt in Germania, de origine marocana, i-ar fi ajutat pe piratii sinucigasi ai aerului Mohamad Atta, Marwan al-Shehhi si Ziad Jarrah pe cand se aflau la Hamburg si ar fi fugit din tara cu putin inainte de atentatele de la 11 septembrie.

Intr-o operatiune, in 2009, armata pakistaneza a gasit pasaportul german al lui Bahaji, intre altele, in urma unor confruntari armate intr-un bastion taliban, la frontiera cu Afganistanul.

In pasaport era o viza turistica in Pakistan si o stamplia care arata ca acesta a ajuns la Karachi (sud) pe 4 septembrie 2001.

Autenticitatea inregistrarii lui al-Zawahri nu a putut sa fie confirmata independent, insa mesajul seamana cu alte mesaje din trecut ale liderului Al-Qaida, scrie AP.

SITE Intelligence Group, o organizatie care monitorizeaza site-uri jihadiste, a dezvaluit aceasta inregistrare.

Potrivit SITE Intelligence Group, al-Zawahri ''dezvaluie in acest mesaj ca Khalid Sheikh Muhammad", un lider de rang inalt din cadrul Al-Qaida aflat in custodia Statelor Unite, a infiintat As-Sahab.

Serviciile germane pentru informatii externe, BND, nu a comentat marti cu privire la mesaj, evocand politica organizatiei, scrie AP.

Se credea ca Bahaji a murit de mult, insa Al-Qaida nu a recunoscut vreodata moartea acestuia inaintea mesajului lui al-Zawahri de saptamana trecuta.

Potrivit unei liste cu persoane si entitati vizate de sanctiuni ale Consiliul de Securitate al ONU si publicate de acest organism, Bahaji ''ar fi decedat in septembrie 2013 in zona frontierei afgano-pakistaneze''.