Shahid Khaqan Abbasi, om de afaceri si fost ministru al Petrolului, a fost ales marti noul premier al Pakistanului de Parlament, anunta AFP. Shahid Khaqan Abbasi il inlocuieste pe Nawaz Sharif, demis vinerea trecuta de Curtea Suprema pentru coruptie, in urma scandalului Panama Papers.

Shahid Khaqan Abbasi, care era considerat favorit pentru a fi premier, a obtinut 221 de voturi in favoarea sa, mult peste cele 172 care ii erau necesare. El a fost sustinut inclusiv de fostul premier Nawaz Sharif si de partidul acestuia.

Curtea Suprema a Pakistanului a pronuntat vinerea trecuta o decizie privind "descalificarea" premierului Nawaz Sharif si demiterea sa pentru coruptie. "Este descalificat in calitate de deputat in Parlament si deci inceteaza sa ocupe postul de prim ministru", a anuntat judecatorul Ejaz Afzal Khan in fata unei multimi compacte reunite la sediul Curtii.

Curtea Suprema a Pakistanului a dat unda verde autoritatii anti-coruptie sa lanseze o noua ancheta privind suspiciunile fata de Sharif. Curtea a luat decizia in baza lucrarilor unei comisii de ancheta creata dupa dezvaluirile scandalului Panama Papers de anul trecut.

Este pentru a doua oara in istoria Pakistanului cand un premier este destituit in urma unei interventii a Curtii Supreme. Prima oara s-a intamplat in 2012, cand premierul de atunci, Raza Gilani, a fost demis pentru sfidarea justitiei, deoarece a refuzat sa redeschisa o ancheta de coruptie care il viza pe presedintele Asif Zardari.

Sharif nu a reusit sa-si duca la capat niciunul dintre cele trei mandate de sef al Guvernului. Acesta a fost constrans sa demisioneze din cauza unor acuzatii de coruptie in 1993. Al doilea mandat, inceput in 1997, s-a incheiat in 1999 in urma unei lovituri de stat militare iar Sharif a trait mai multi ani in exil in Arabia Saudita.

Decizia Curtii a venit dupa ce comisia de ancheta a descoperit o "importanta disparitate" intre veniturile familiei Sharif si stilul sau de viata. Familia sa este suspectata ca a ascuns adevarul in ceea ce priveste companiile si bunurile imobile pe care le detine prin intermediul unor companii off-shore. Printre aceste bunuri - luxoase apartamente londoneze.

De asemenea, sunt vizati si trei dintre cei patru copii ai fostului premier: Hasan, Hussein si Maryam Nawaz, ultima prezentata pana acum ca mostenitoarea sa politica.

Decizia, pronuntata intr-un Islamabad plasat sub inalta securitate, a provocat imediat o explozie de bucurie in randul partizanilor opozitiei, care au iesit pe strazi in capitala si in alte orase din tara. Si partizanii lui Sharif au iesit pe strazi pentru a protesta.