Autoritatile israeliene au arestat luni dupa-amiaza 33 de palestinieni, care au fost acuzati de proteste violente in urma tensiunilor exarcebate de pe Esplanada Moscheilor. Alti cinci suspecti au fost acuzati de incitare la violenta, in vreme ce o organizatie palestiniana pentru drepturile omului acuza arestari ''arbitrare'' in Ierusalimul de Est, transmite news.ro care citeaza DPA.

Printre persoanele arestate se numara inclusiv sapte palestinieni minori, cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani. De asemenea, toti suspectii arestati de fortele de securitate israeliene provin din cartierele Ierusalimului de Est.

Autoritatile israeliene sustin ca suspectii au aruncat pietre si bombe incendiare, au lansat petarde si au blocat strazi in timpul protestelor uneori violente, care au zguduit in ultima luna Orasul Vechi.

Procuratura din Ierusalim a anuntat ca cinci suspecti au fost pusi sub acuzare pentru acte de violenta impotriva civililor si autoritatilor din Israel.

Insa, o organizatie palestiniana pentru drepturile omului a acuzat ca aceste arestari sunt complet ''arbitrare''.

''Noi consideram aceasta actiune drept o pedeapsa colectiva impotriva palestinienilor, in special a celor din Ierusalim'', a declarat purtatoarea de cuvant a Addameer.

In ultimele doua saptamani au avut loc numeroase ciocniri violente intre protestatarii palestinieni si fortele israeliene de securitate in urma masurilor suplimentare de securitate instalate la toate intrarile pentru musulmani de pe Esplanada Moscheilor.

Patru palestinieni si-au pierdut viata in protestele din Ierusalimul de Est.

Intre timp, autoritatile israeliene au eliminat, in urma protestelor violente si a presiunilor internationale, detectoarele de metale, tunichetii si camerele de supraveghere de pe Esplanada Moscheilor.