Vicepresedintele american Mike Pence a evocat duminica, la Tallinn, o posibila instalare in Estonia a unor baterii de rachete de tip Patriot, insa fara sa prezinte vreun angajament precis in acest sens, a anuntat gazda sa, premierul Juri Ratas, relateaza AFP, citata de News.ro.

Lansatoare de rachete PatriotFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Am discutat astazi despre acest lucru, dar n-am vorbit nici despre o data si nici despre o ora", a declarat Ratas pentru radioteleviziunea publica ERR.

Bateriile Patriot lanseaza rachete de tip sol-aer care pot intercepta rachete sauu avioane.

"Am evocat manevrele (ruse) viitoare in apropierea frontierei estone (...). Si modul in care Estonia, Statele Unite si NATO trebuie sa le supravegheze si sa faca schimb de informatii", a adaugat premierul.

Pence s-a limitat, in fata presei, la generalitati. "Presedintele Trump m-a trimis in Europa cu un mesaj foarte simplu. Si anume ca 'America in primul rand' nu inseamna'Doar America'", a declarat el intr-un interviu pentru trimisul special Fox News.

"Mesajul nostru catre tarile baltice si mesajul meu in vizitele in Georgia si Muntenegru va fi acelasi: (le transmit) aliatilor nostri de aici, din Europa de Est, ca suntem cu voi, suntem de partea voastra pentru libertate. Este o mare onoare sa fim alaturi de voi", a spus el.

Vicepresedintele american a reafirmat in fata presei atasamentul Washingtonului fata de Articolul 5 al Cartei NATO - un atac asupra unui membru al Aliantei este considerat un atac asupra tuturora - si a felicitat Estonia pentru prezenta militarilor sai in Irak si Afganistan.

El a amintit ca aceasta tara este unul dintre cei sase membri NATO care isi indeplinesc obiectivul care consta in cheltuirea a cel putin 2% din PIB in Aparare.