Shinzo Abe a discutat luni cu Donald Trump, cei doi lideri cazand de acord ca este nevoie sa se ia mai multe masuri in privinta regimului de la Phenian, transmite Reuters. Premierul japonez a declarat ca Trump a promis ca va lua “toate masurile necesare” pentru protectia aliatilor SUA in fata amenintarii militare crescande din partea Coreii de Nord, noteaza Guardian.

Kim Jong Un ignora sanctiunile ONUFoto: rodong.rep.kp

Intalnirea a avut loc la doar cateva ore dupa ceambasadorul SUA la ONU a spusca Washingtonul nu mai are ce discuta in privinta Coreii de Nord, aminteste Reuters.

Nikki Haley, reprezentantul Statelor Unite la ONU, a afirmat, intr-un comunicat de presa, ca Beijingul trebuie sa decida daca este dispus sa impuna sanctiuni mai dure asupra Coreii de Nord dupa testul cu o racheta cu raza lunga, al doilea realizat de Nord luna aceasta.

Orice rezolutie a Consiliului de Securitate “ce nu majoreaza semnificativ presiunea internationala asupra Coreii De Nord nu are nicio valoare”, a spus Haley, adaugand ca Japonia si Coreea de Sud trebuie sa faca mai multe eforturi.

Abe a declarat dupa conversatia sa cu Trump ca eforturile repetate ale comunitatii internationale de a gasi o solutie pasnica inca nu a adus niciun rezultat in fata escaladarii “unilaterale” a situatiei de catre Coreea de Nord.

“Comunitatea internationala, inclusiv China si Rusia, trebuie sa ia situatia in serios si sa mareasca presiuna”, a spus Abe, adaugand ca Japonia si Statele Unite vor incepe sa ia masuri concrete, despre care insa nu a dat amanunte.