Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a avertizat ca apelul Qatarului la internationalizarea locurilor sfinte ale islamului constitutie o declaratie de razboi. 'Ne rezervam dreptul de a raspunde oricarei parti care lucreaza in domeniul internationalizarii locurilor sfinte', a declarat ministrul, citat de Xinhua, scrie Agerpres.

La o conferinta de presa in Bahrein, seful diplomatiei saudite a insistat ca tara sa permite accesul pelerinilor din Qatar la Mecca, dar respinge orice tentativa a Qatarului de a politiza pelerinajele, iar ideea internationalizarii este 'o declaratie de razboi la adresa regatului'.

Pe de alta parte, Arabia Saudita, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite si Egiptul, care au impus din 5 iunie o blocada impotriva Qatarului, au anuntat ca vor permite avioanelor din Qatar sa utilizeze coridoare de zbor de urgenta, informeaza agentia saudita de presa SPA, preluata de Reuters. Autoritatea aeronautica din Arabia Saudita a precizat ca este vorba de noua coridoare, inclusiv unul prin spatiul aerian international de deasupra Marii Mediterane, care va fi monitorizat de autoritatile egiptene. Coridoarele au fost identificate sub supravegherea Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile (OIAC) a Natiunilor Unite, in urma unor audieri cerute de Qatar, si vor fi deschise de marti.