Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a dispus vineri ca Polonia sa suspende imediat taierea arborilor in padurea virgina Bialowieza, la frontiera cu Belarusul, relateaza Reuters.

O purtatoare de cuvant a CJUE nu a oferit detalii cu privire la motivarea hotararii, pronuntate la mai putin de o luna dupa sesizarea Comisiei Europene (CE).

Comisia si-a exprimat ingrijorarea ca aceasta campanie de taiere de arbori contravine regulilor europene in domeniul protectiei naturii.

Padurea Bialowieza, situata de o parte si de alta a frontierei polonezo-belaruse, se afla pe lista cu locuri aflate in pericol si protejate, intocmita de UNESCO, scrie news.ro.

Bialowieza este una dintre cele mai vechi paduri din Europa, iar in ea traieste una dintre cele mai mari turme de bizoni europeni.

Manifestatiile s-au multiplicat in vederea incetarii taierii copacilor, aparata de Guvernul de la Varsovia, care afirma ca este vorba despre taieri necesare, cu scopul de a proteja padurea si de a apara modul de viata al populatiei din zona.

Ministrul polonez al Mediului Jan Szyszko, un vanator care beneficiaza de sustinerea indistriei forestiere si asociatiilor de vanatori, a declarat vineri ca peste un milion de arbori este necesar sa fie taiati anul acesta la Bialowieza, cu scopul combaterii unei invaziii de gandaci.