Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR) a avertizat joi cu privire la cresterea tensiunilor in insulele grecesti din Marea Egee, unde sunt blocati, de peste un an, mii de refugiati si migranti, in conditiile in care capacitatea de cazare este insuficienta, scrie AFP.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

"Pe insule - si in principal pe Lesbos, Samos si Chios - tensiunile cresc odata cu sosirea de noi migranti", a declarat reprezentantul UNHCR in Grecia, Philippe Leclerc, in cursul unei conferinte de presa comune cu responsabili guvernamentali greci si comisari europeni.

Desi fluxul migrator in Grecia provenind dinspre tarmurile turcesti apropiate a fost franat considerabil dupa pactul UE-Turcia din martie 2016, in ultimele luni a fost constatata o crestere usoara.

Ciocnirile intre politie si migranti - mai ales africani, dintre care majoritatea pot fi trimisi inapoi in Turcia, deoarece nu sunt considerati refugiati - sunt frecvente pe insule.

Reprezentantul UNHCR a facut apel la crearea de "locuri de cazare suplimentare" si la "intensificarea transferului" de refugiati spre Grecia continentala, unde structurile sunt mai numeroase.

In total, UE a prevazut alocarea a 1,3 miliarde de euro pana in 2020 pentru a ajuta Grecia, unde traiesc 62.400 de refugiati si migranti, dintre care 15.090 in insule.